Encoden en decoden van karakters in tekst

Bij het werken met tekst in HTTP-verzoeken is het vaak nodig om bepaalde characters te escapen. Dit kan worden gedaan door tekst te encoden of decoden.

Tekst encoden voor HTTP

CODE
text = 'Hello, World!'
encoded_text = System.Net.WebUtility.UrlEncode(text)

# Output: Hello%2C+World%21

Bovenstaande converteert de tekst naar een URL-gecodeerde vorm.

Tekst decoden van HTTP

CODE
encoded_text = 'Hello%2C+World%21'
decoded_text = System.Net.WebUtility.UrlDecode(encoded_text)

# Output: Hello, World!

Bovenstaande converteert de URL-gecodeerde tekst terug naar de originele tekst.

Tekst encoden voor HTML

CODE
text = '<div>Hello, World!</div>'
encoded_text = System.Net.WebUtility.HtmlEncode(text)

# Output: &lt;div&gt;Hello, World!&lt;/div&gt;

Bovenstaande converteert de tekst naar een HTML-gecodeerde vorm.

Tekst decoden van HTML

CODE
encoded_text = '&lt;div&gt;Hello, World!&lt;/div&gt;'
decoded_text = System.Net.WebUtility.HtmlDecode(encoded_text)

# Output: <div>Hello, World!</div>

Bovenstaande converteert de HTML-gecodeerde tekst terug naar de originele tekst.